New Music for the Müller Organ [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentie 

New Music for the Müller Organ in Haarlem

Jos van der Kooy, Müller-orgel Grote of Sint-Bavokerk Haarlem

Trifid (Wim de Ruiter); The Organ, homage to Pieter Saenredam (Piet Kee); The Darkling Thrush (Hans Kox); ~12zeven5~ (Hans Asselbergs); Crosscurrents (Roderik de Man).

 

Label: Etcetera Records
Bestelnummer:
KTC 1364
Speelduur: 70’41”
Boekje: 24 pagina’s (NL/EN/FR/DU)
Prijs: € 23,95
Op initiatief van Jos van der Kooy, Wim de Ruiter en Piet Kee werd in 1997 aan de Haarlemse autoriteiten het verzoek gedaan om een vijftal speciaal voor het Müller-orgel van de Grote of Sint-Bavokerk bedoelde composities te financieren. Er kwam groen licht en zo ontstonden vijf orgelwerken die in de jaren 1999-2005 door stadsorganist Jos van der Kooy tijdens concerten werden uitgevoerd en vorig jaar door hem op cd werden vastgelegd. De achterliggende gedachte van het project is, aldus de toelichting in het begeleidende boekje, om het orgel als seculier instrument te presenteren en zodoende de (te) vaak gemaakte associatie met religieus geïnspireerde muziek te nuanceren.

Het boekje bevat bondige beschrijvingen van de vijf composities. Biografische gegevens over de componisten ontbreken, evenals de door Van der Kooy gekozen registraties. Wel is een afdruk opgenomen van de buitenmuzikale bronnen waaruit Piet Kee en Hans Kox inspiratie hebben geput (respectievelijk een schilderij van Pieter Saenredam en een gedicht van Thomas Hardy).

De cd is niet alleen een naslagwerk voor de betrokkenen bij het Haarlemse project, maar biedt tevens aan alle andere (orgel)muziekliefhebbers de kans en de tijd om nieuwe dingen te ontdekken.

 

© 2009 www.orgelnieuws.nl