Nicholson-orgel Schagen weer in gebruik

Nicholson orgel Christophoruskerk Schagen

Het Nicholson-orgel (1882) in de St. Christoforuskerk wordt dinsdag 23 juni opnieuw in gebruik genomen. Het drieklaviers instrument, in 1981 nog een van de weinige Engelse orgels in Nederland, onderging de afgelopen maanden een groot onderhoud door de firma William Drake.

Text Example

advertentieDe Engelse orgelmakers hebben onder meer al het pijpwerk schoongemaakt, de mechanieken opnieuw afgeregeld en kleine lekkages van de balg verholpen. De bij de plaatsing in 1981 door de firma Bishop & Son aan het pedaal toegevoegde Trombone 16 (Hill, 1858) werd naar Engeland verscheept en daar door de specialist op dit gebied, David Frostick, nagekeken en afgeregeld.

Op dinsdagavond 23 juni wordt het orgel opnieuw ingespeeld door de organist van de kerk, Tjeerd van der Ploeg, en Ton van Eck, organist van de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo te Haarlem. Er zullen werken worden uitgevoerd van Alcock, Stanford, Parry, Vaughan Williams en Reger (Wachet auf).

De feestelijk ingebruikname begint om 20.00 uur en zal worden besloten met een hapje en een drankje. De toegang is vrij.

 

Zie ook

www.nicholsonschagen.nl

 

© 2015 fotografie Gérard van Betlehem