Nicholson-orgel voor R.K. Ter Apel

In de R.K. St. Willibrorduskerk te Ter Apel is onlangs door Feenstra Orgelrestauratie een Engels orgel geplaatst. Op zondag 7 november zal het Nicholson-orgel worden ingewijd tijdens een viering die begint om 14.30 uur.

Text Example

advertentieHet instrument is gebouwd in 1891 door John Nicholson uit Worcester als opus 779, voor St. Saviour’s Anglican Church te Reading. In 1992 kwam het in bezit van orgelrestaurateur F.R. Feenstra te Grootegast, die het plaatste in de St. Liudgerkerk te Lichtenvoorde. Deze kerk werd gesloten in 2002, waarna het orgel werd opgeslagen.

Voor de Willibrorduskerk in Ter Apel werd het door Feenstra volledig gerestaureerd en geplaatst tegen de zuidwand van het schip. Vanwege de oorspronkelijke opstelling in een nis ontbraken zijpanelen. Deze werden nieuw gemaakt.

Overigens was het instrument goed bewaard gebleven, en is er in de loop van de geschiedenis vrijwel niets aan gewijzigd. Hiermee is het een gaaf overgeleverde representant van romantische orgelbouw uit de late 19e eeuw.

Vermeldenswaard is het feit dat een grotere pendant van dit instrument ook in Nederland staat: het drieklaviers Nicholson-orgel (bouwjaar 1882) in de St. Chistoforuskerk Schagen. Evenals de kerk te Ter Apel is de kerk in Schagen ontworpen door de architect Alfred Tepe.

Dispositie

Great Organ C-g3
Open Diapason 8 ft
Dulciana 8 ft
Keraulophon 8 ft
Clarabella 8 ft
Harmonic Flute 4 ft
Principal 4 ft
Fifteenth 2 ft

Swell Organ C-g3
Open Diapason 8 ft
Gamba 8 ft
Salicional 8 ft
Lieblich Gedackt 8 ft
Voix Celestes 8 ft
Flute 4 ft
Piccolo 2 ft
Oboe 8 ft

Pedal C-f1
Bourdon 16 ft
Principal 8 ft

Werktuiglijke registers
zes treden voor vaste combinaties
koppel Swell to Great
koppel Great to Pedal
koppel Swell to Pedal

Toonhoogte: a=450 Hz
Winddruk: ca. 68 mm
Stemming: evenredig zwevend, met kleine aanpassingen

bron: Feenstra Orgelrestauratie, Grootegast

© 2010 fotografie: Feenstra Orgelrestauratie, Grootegast