Nieuw akkoord in allerlangzaamst orgelwerk

Text Example

advertentieDe uitvoering van het orgelwerk ‘as slow as possible’ (zo langzaam mogelijk) van de avangardecomponist John Cage (1912-1992) is donderdag 5 januari een nieuwe fase ingegaan. Die dag werd een nieuw akkoord aangeslagen. Sinds 5 juli vorig jaar klinkt op het orgel van de grote romaanse Burchardikerk de Duitse plaats Halberstadt een E groot-akoord.

Er kwamen op 5 januari drie tonen bij: een A, een C en een Fis. Samen vullen deze klanken de kerk dag en nacht tot en met 5 mei van dit jaar, want dan vindt de volgende klankverandering plaats.

De wisseling van de tonen werd gevierd met een concert van organiste Karin Gastell (Bremen) en zangeres Mechthild Seitz in de Liebfrauenkirche in Halberstadt.

John Cage schreef in 1987 de compositie voor orgel en zette in de partituur de aanwijzing ‘as slow as possible’ en dat werd direct de naam van het werk. Cage onderzoekt in het werk hoe langzaam ‘zo langzaam mogelijk’ eigenlijk is. De conclusie was dat het orgelwerk zo lang moet duren als de uitkomst van de rekensom 2000 (het jaar van de millenniumwisseling) minus 1361 (het jaar waarin Nicolaus Faber een blokwerkorgel in de Domkerk van Halberstadt bouwde). De compositie van Cage duurt daarom 639 jaar en het is daarmee het langste muziekstuk ter wereld. Het concert is begonnen op 5 september 2001, de 89e verjaardag van de componist, en duurt nog tot en met 2640. Organisten hoeven geen toetsen in te drukken, er moeten alleen zandzakjes op het speciaal voor dit doel gebouwde John Cage-orgel gelegd worden.

Nicolaus Faber was de eerste orgelbouwer die het octaaf in twaalf tonen verdeelde. Het werk van Cage wordt gespeeld op een nieuw instrument dat Romanus Seifert & Sohn uit Kevelaer bouwde in samenwerking met Reinhard Hüfken Orgelbau uit Halberstadt. Het orgel groeit met de uitvoering van het werk mee. Bij iedere klankverandering worden de benodigde nieuwe pijpen in het orgel gezet.

De St. Burchardi is een van de oudste kerken van de stad. De cisterciënzer kloosterkerk uit 1050 stond er al jaren vervallen bij. Ter gelegenheid van de uitvoering van ‘As slow as possible’ is het vervallen godshuis met subdidie van de gemeente Halberstadt opgeknapt en geschikt gemaakt voor de uitvoering van het werk.

Meer nieuws klik hier

© 2006 orgelnieuws.nl