Nieuw akkoord voor John Cage in Halberstadt (D)

Text Example

advertentieIn de uitvoering van het langste muziekstuk ter wereld is op 5 juli om 15.33 uur voor het eerst sinds ruim twee jaar een nieuw akkoord te horen. In de St.-Burchardikerk in het Duitse Halberstadt wordt het orgelwerk Organ2/As Slow as Possible van John Cage uitgevoerd. De uitvoering begon in 2001 en moet in 2640 klaar zijn.

Speciaal voor de uitvoering is een klein orgel gebouwd. Omdat niemand zo lang leeft als het werk duurt, houden zandzakjes de toetsen ingedrukt.

Op papier ziet het werk er niet langdurig uit. Het omvat vier bladzijden. De vorige klankwisseling vond plaats op 5 mei 2006.

Componist John Cage (1912-1992) schreef in 1987 de compositie voor orgel en zette in de partituur de aanwijzing ‘as slow as possible’ en dat werd direct de naam van het werk. Cage onderzoekt in het werk hoe langzaam ‘zo langzaam mogelijk’ eigenlijk is. De conclusie was dat het orgelwerk zo lang moet duren als de uitkomst van de rekensom 2000 (het jaar van de millenniumwisseling) – 1361 (het jaar waarin Nicolaus Faber een blokwerkorgel in de Domkerk van Halberstadt bouwde). De compositie van Cage duurt daarom 639 jaar en het is daarmee het langste muziekstuk ter wereld.

Nicolaus Faber was de eerste orgelbouwer die het octaaf in twaalf tonen verdeelde. Het werk van Cage gespeeld op een nieuw instrument dat Romanus Seifert & Sohn uit Kevelaer bouwde in samenwerking met Reinhard Hüfken-Orgelbau uit Halberstadt. Het orgel groeit met de uitvoering van het werk mee. Bij iedere klankverandering worden de benodigde nieuwe pijpen in het orgel gezet.

De St.-Burchardi is een van de oudste kerken van de stad. De Cisterciënzer kloosterkerk uit 1050 stond er al jaren vervallen bij. Ter gelegenheid van de uitvoering van ‘As slow as possible’ is het gebouw met subdidie van de gemeente Halberstadt opgeknapt en geschikt gemaakt voor de uitvoering van het werk.

Meer info

www.john-cage.halberstadt.de

© 2008 www.orgelnieuws.nl