Nieuw orgel in de Dominicanenkerk te Brussel

Op 22 maart wordt in de Dominicanenkerk in Brussel een nieuw orgel in gebruik genomen tijdens een plechtige vesperviering met de Dominicaanse gemeenschap. Het orgel wordt dan ingezegend door kardinaal Danneels. Wouter De Koninck, een van de organisten van de Dominicanenkerk, presenteert het orgel in werken van Frescobaldi, Froberger, Buxtehude en Bach. De aanvang van de vesper is 19.00 uur.

Het nieuwe orgel is gebouwd door de orgelmaker Manufacture d’orgues Thomas in Ster-Francorchamps (België). Het telt elf registers, verdeeld over twee klavieren en pedaal en wordt opgesteld als koororgel.

Text Example

advertentieHet orgel is gebouwd in opdracht van een privé persoon, die het instrument in bruikleen ter beschikking stelt van de Dominicanenkerk. Na bezoeken aan verschillende orgels die in Midden-Duitse barokstijl zijn vervaardigd werd besloten dit type als uitgangspunt te nemen.

De Flûte 4 is op een wisselsleep gebouwd en is derhalve naar keuze op het eerste of op het tweede manuaal te gebruiken.


Dispositie

Grand Orgue C-g3
Flûte ouverte 8
Gambe 8 (C-Fis gedekt)
Prestant 4
Flûte 4 (wisselsleep)
Nazard 3
Octave 2
Quinte 1 1/3

Positif
Bourdon 8
Flûte 4 (wisselsleep)
Dulzian 8

Pédale
Soubasse 16
Basse 8

Tremulant

Koppelingen: I + II, P + I, P + II

Licht ongelijkzwevende stemming (naar ontwerp van Thomas)

 

Ter gelegenheid van het nieuwe orgel zijn er dit voorjaar twee concerten:

21 april – Els Biesemans, m.m.v. Lux & Origo en Stella Matutina o.l.v. Eric Trekels
(Thomasorgel – delen uit de Clavierübung III van Bach; Van Beverorgel – werken van Moulaert, Vierne en Messiaen; afgewisseld met gregoriaanse gezangen voor de paastijd)

28 april – Wouter De Koninck, m.m.v. Gunter Vandeven (altus) en het Thomas String Consort
(Thomasorgel – Buxtehude, Bach, Vivaldi en improvisaties)

De aanvang van beide concerten is 20.15 uur. De toegangsprijs is € 8 (studenten € 4, kinderen tot 12 jaar gratis). De Dominicanenkerk is gelegen aan de Renaissancelaan nabij het Jubelpark.

De Internationale Gemeenschap St. Dominicus te Brussel, die dit jaar haar eeuwfeest viert, beschikt voorts nog over een monumentaal drieklaviers Van Beverorgel (1910) in Frans-symfonische stijl. Onlangs is van dit orgel een interessante cd verschenen, waarop Els Biesemans symfonische orgelmuziek uit Brussel en Parijs ten gehore brengt (Et’Cetera KTC 1299).

 

© 2006 foto: Internationale Gemeenschap St. Dominicus