Nieuw orgel Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp

Text Example

advertentieBegin 2008 werd in de kerkzaal van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp een nieuw orgel in gebruik genomen. Het instrument werd gebouwd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam.

Het Spaarne Ziekenhuis ontstond in 1989 door fusie van de Rooms-katholieke Mariastichting in Haarlem en het protestantse Diaconessenhuis in Heemstede. Eind 2004 werd in de wijk Floriande in Hoofddorp een geheel nieuw ziekenhuis betrokken. Een speciaal opgerichte Stichting Kerkzaal Spaarne Ziekenhuis wist de benodigde gelden te werven voor de bouw van een kerkzaal waarin zondagse vieringen worden gehouden. Flentrop Orgelbouw uit Zaandam kreeg de opdracht om voor deze gunstig klinkende ruimte een orgel te bouwen. Albert-Jan Roelofs trad op als adviseur.

Het mechanische sleepladenorgel heeft feitelijk één ‘werk’ wat te bespelen is via twee klavieren. Behoudens de geheel in hout uitgevoerde Prestant 8 staat al het manuaalpijpwerk opgesteld in een zwelkast. De houten Bourdon 16 van het pedaal is achter de orgelkas opgesteld.

Voor de uitvoering van de orgelkas werd gebruik gemaakt van maple/ahorn. De voorzijde van het houten frontpijpwerk is van perenhout. Voor het beleg van de manualen is rozenhout gebruikt.

Dispositie

Manuaal I C-g3

Prestant 8

Octaaf 4

Quintfluit 2 2/3

Octaaf 2

Mixtuur II

Manuaal II C-g3

Holpijp 8

Viola 8

Fluit 4

Cornet III (vanaf g)

Kromhoorn 8 (bas/discant)

Pedaal C-d1

Bourdon 16

Koppels

I + II

Pedaal + I

Pedaal + II

Winddruk: 68 mm

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl