Nieuw Reil-orgel voor Sendai Japan

sendai nagamachi church reil orgel organ

In de Japanse stad Sendai werd op maandag 10 november een nieuw orgel van Orgelmakerij Reil overgedragen aan de Nagamachi Church. De officiële ingebruikname van het tweeklaviers instrument is op 22 maart 2015 gepland met een orgelconcert.

Text Example

advertentieHet nieuwe Reil-orgel kreeg tien registers die zijn verdeeld over twee klavieren en pedaal. Voor deze kerk ontwikkelde Reil op basis van de relatief kleine dispositie een passend visueel en klanktechnisch ontwerp.

In het ontwerp werd de windlade als onderdeel van de kas geïntegreerd, een visie zoals die door Orgelmakerij Reil in de afgelopen jaren ook al vaker werd toegepast in andere kleinere instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn het koororgel in klooster Wilten (Innsbruck/Oostenrijk) en het orgel in Kanagawa, Midorigaoka Church (Japan). Dit laatste orgel heeft uitgesproken als voorbeeld gestaan voor het orgel in Sendai.

Adviseur bij de bouw van het orgel in Sendai was mevrouw Emiko Sekimoto. Zij is ook organist van het in 2002 door Orgelmakerij Reil opgeleverde orgel in Keisen University, Tokyo (21/IIP). De Nagamachi Church in Sendai maakt deel uit van de United Church of Christ, de grootste protestantse denominatie in Japan.

 


Dispositie

Manuaal I C-f3
Prestant 8 – C-F gecombineerd met Roerfluit
Roerfluit 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur II-III

Manuaal II C-f3
Holpijp 8
Fluit 4
Nasard 3

Pedaal C-d1
Subbas 16
Octaaf 8

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Koppel Pedaal – Manuaal I
Koppel Pedaal – Manuaal II
Tremulant

Toonhoogte: a1 = 440 Hz bij 18°C
Stemming: naar Barnes
Winddruk: 54 mm waterkolom

 

 

© 2014 fotografie Orgelmakerij Reil, Heerde