Nieuw seizoen concerten op Adema-orgel Calixtusbasiliek Groenlo

Groenlo St Calixtuskerk

Voor het vierde achtereenvolgende seizoen wordt op het Adema-orgel in de Sint-Calixtusbasiliek een serie gratis concerten door Jaap Zwart geprogrammeerd. De concerten vinden plaats op vier woensdagavonden in augustus.

De serie ging in 2013 van start na de overplaatsing van het orgel van Sybrand P.H. Adema uit 1926 van de begane grond in het transept naar de koorzolder aan de westwand van de grote neogotische ‘Nieuwe Calixtus’. Het 35 stemmen tellende orgel, gebouwd voor de HH Nicolaas en Barbarakerk ‘De Liefde’ in Amsterdam, kwam in 1993 naar Groenlo. Met een keur aan romantische stemmen en Franse tongwerken neemt het een bijzondere plaats in het Oost-Nederlandse orgellandschap in.

Romantiek
Romantiek vormt het repertoire dat Jaap Zwart ok in dit seizoen ten gehore zal brengen. Zo staat er Frans-romantisch werk van Franck, Vierne en Gigout geprogrammeerd naast Duitse romantiek van Rheinberger, Liszt en Reger, maar ook Engelse romantische werken van Driffill, Whitlock en Hollins. Aan het laatste concert op 24 augustus wordt medewerking verleend door saxofonist Pedro Corte-Real.

Vrij
De concerten worden gegeven op de woensdagen 3, 10, 17 en 24 augustus. Aanvang telkens om 20.15 uur. De toegang is vrij. Na afloop wordt een vrije gift gevraagd en is er gelegenheid na te praten bij een kop koffie en kunnen orgel en speeltafel van nabij worden bekeken.

 

Meer informatie en programma’s

 

© 2016 foto archief ORGELNIEUWS