Nieuw Van Vulpen-orgel voor Mattheuskerk Joure

Op zondag 12 juni werd in de rooms-katholieke St. Mattheuskerk in Joure een nieuw orgel in gebruik genomen. Het instrument werd gebouwd door de Orgelmakers Gebr. Van Vulpen te Utrecht.

Text Example

advertentieDe in 1953 gebouwde Mattheuskerk herbergt op de koorzolder nog een orgel van – in eerste aanleg – H. Winkels. Het werd in 1912 gemaakt voor het vorige, neogotische kerkgebouw. In de loop der tijd is het orgel drastisch omgebouwd, waarna het de laatste jaren als onbruikbaar en onherstelbaar werd beschouwd. In 2010 besloot het kerkbestuur om te zien naar een ander orgel. De Orgelmakers Gebr. Van Vulpen kregen de opdracht een nieuw orgel te leveren.

Het Van Vulpen-orgel staat opgesteld op de begane grond in de nabijheid van het priesterkoor. Het orgel met dertien stemmen, verdeeld over Hoofdwerk, Borstwerk en Pedaal is vrijwel identiek aan het orgel dat Van Vulpen in 2001 plaatste in de Ichthuskerk te Meerkerk. Waar in Meerkerk sprake is van een Neidhardt II-stemming, is in Joure gekozen voor een evenredig zwevende stemming. Het orgel voor Joure stond al enige tijd voor de aanschaf in de werkplaats te Utrecht opgesteld.

Tijdens een feestelijke eucharistieviering op Eerste Pinksterdag werd het orgel ingewijd. Het werd bij die gelegenheid bespeeld door dirigent-organist Jan Steven Wuite.

 


Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Quintfluit 3
Octaaf 2
Sesquialter II
Mixtuur II-III
Dulciaan 8

Borstwerk C-f3
Gedekt 8
Spitsfluit 4
Woudfluit 2
Cornet III – vanaf g

Pedaal C-d1
Subbas 16

Werktuiglijke registers
Tremulant Hoofdwerk
Tremulant Borstwerk
Schuifkoppel Hoofdwerk-Borstwerk
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal-Borstwerk
Calcant

Toonhoogte: a1=440 Hz
Stemming: evenredig zwevend
Winddruk: 61 mm wk

 

© 2011 fotografie: Orgelmakers Gebr. van Vulpen BV