‘Nieuw’ Van Vulpen-orgel voor Protestantse Kerk Bergeijk

Van Vulpen orgel Protestantse Kerk Bergeijk
SONY DSC

In de Protestantse Kerk in Bergeijk is onlangs door orgelmaker Sicco Steendam een tweeklaviers Van Vulpen-orgel geplaatst. Het vervangt een Van Vulpen-positief van vijf stemmen waarop sinds 1963 de diensten werden begeleid.

Text Example

advertentieHet ‘nieuwe’ Van Vulpen-orgel werd in 1964 gebouwd voor de Oud-Gereformeerde Gemeente in Doetinchem. Nadat daar in 2002 een ander orgel werd gekocht, werd het Van Vulpen-orgel in 2005 verkocht aan een particulier.

Bergeijk
Bij orgelmaker Steendam kocht de Protestantse Gemeente Bergeijk het Van Vulpen-orgel aan. Voor de plaatsing van het instrument moest de orgelgalerij vergroot worden en een nieuwe trap naar de galerij gemaakt en geplaatst. Deze werkzaamheden werden in eigen beheer door gemeenteleden in Bergeijk uitgevoerd.

Groot onderhoud
Sicco Steendam heeft aan het orgel bij de plaatsing groot onderhoud verricht en kleine herstellingen uitgevoerd. De zinken Subbas, die op een lade achter het orgel stond, werd vervangen door een houten exemplaar uit de voorraad van de orgelmaker. Op verzoek van de Bergeijkse orgelcommissie zijn de pedaalpijpen afgevoerd van de nu direct achter de kas geplaatste pedaallade en aan weerszijden in de kas geplaatst.

Milder
Bij de intonatie werd het orgel aangepast aan de kleine kerkruimte en werd met name de intonatie van de Mixtuur enigszins milder gemaakt. De werkzaamheden aan het orgel werden begin juni afgerond. De dispositie is ongewijzigd gebleven.

 


Dispositie

Manuaal I C-f³
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Spitsfluit 4
Octaaf 2
Mixtuur III-IV

Manuaal II C-f³
Gedekt 8
Roerfluit 4
Gemshoorn 2
Nasard 1 1/3

Pedaal C-d¹
Subbas 16

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Koppel Pedaal – Manuaal I

 

© 2015 fotografie Wim van der Ros