Nieuw werk van Jan Welmers in première

Vorig jaar juli vierde componist Jan Welmers zijn 80verjaardag. Onder de geschenken bevond zich een opdrachtcompositie van het Amsterdamse Orgelpark. Die compositie, getiteld Licht en Donker VI, gaat binnenkort in première. 

Text Example

advertentieIn dit zesde deel van de cyclus staat de ruimtelijkheid centraal. Welmers schreef het grootschalige werk voor koor, solisten, saxofoonkwartet en orgel(s). Van 30 mei tot en met 19 juni klinkt het stuk op vijf verschillende locaties.

Afhankelijk van het aantal beschikbare orgels heeft de componist een op elke locatie toegesneden versie geschreven: een versie voor drie orgels (Orgelpark), een versie voor twee orgels (Nicolaïkerk Utrecht) en een versie voor één orgel (Grote Kerk Enschede, Walburgiskerk Zutphen, Stevenskerk Nijmegen).

Behalve het werk van Welmers klinken composities van Giya Kancheli, Christoph Enzel en onze landgenoot Ronald Moelker. Van Enzel en Moelker staan eveneens premières op het programma.

Medewerkenden zijn Consensus Vocalis, Heleen Koele (sopraan), Steven van Gils (tenor), het Axes Quartet en de organisten Jetty Podt, Jan Hage en Ko Zwanenburg. Het geheel staat onder leiding van dirigent Klaas Stok.

Data en locaties
30 mei, 20.00 uur | Grote Kerk Enschede
1 juni, 20.15 uur | Orgelpark Amsterdam
6 juni, 20.00 uur | Walburgiskerk Zutphen
8 juni, 20.15 uur | Nicolaïkerk Utrecht
19 juni, 20.30 uur | Stevenskerk Nijmegen

Zie ook
Nieuwsbrief Consensus Vocalis

 

© 2018 ORGELNIEUWS