Nieuw werk voor orgel Johan G. Koers in première

Op vrijdag 1 augustus gaat in de Grote Kerk in Harlingen een nieuw orgelwerk van Johan G. Koers in première. Zijn in september 2013 voltooide Deuxième Choral wordt tijdens een concert door Jochem Schuurman voor het eerst uitgevoerd.

Text Example

advertentie 

Over het werk zegt de componist zelf dat het is geschreven ‘met een Franse inslag, met een accordiek, die verwant is aan Olivier Messiaen en waarin octotonische toonreeksen worden gehanteerd. Meteen ter opening wordt het choralthema aangeheven. Daarna volgen drie min of meer in elkaar overlopende variaties. Het finaledeel is fugatisch van opzet en wordt in de slotfase opgestuwd naar een geprononceerde climax’. Het werk duurt ongeveer elf minuten.

 

Evenals alle andere orgelwerken en liederen van Koers zal het Deuxième Choral worden uitgebracht bij Boeijenga Music Publications in Leeuwarden. Het stuk zal tegelijk verschijnen met drie andere orgelwerken die hij in de afgelopen vijf jaar heeft geschreven.

 

Het premièreconcert op het gerestaureerde Hinsz-orgel uit 1776 van de Grote Kerk begint om 20.00 uur. Op het programma staan ook werken van onder anderen Bach en Rheinberger.

 

© 2014 fotografie www.orgelfoto.nl