Nieuwe editie ‘Fête-Dieu’ Hendrik Andriessen

hendrik andriessen fête-dieu

Na 44 jaar werd het tijd voor een herdruk van Hendrik Andriessens Fête-Dieu. De eerste uitgave uit 1972 van het in 1918 gecomponeerde werk werd door Lourens Stuifbergen voor Donemus ontdaan van ‘veel ongerechtigheden en slordigheden’.

Text Example

advertentieAndriessen voltooide het werk rond Sacramentsdag (‘Fête-Dieu’) 1918, terwijl de Eerste Wereldoorlog nog woedde in Frankrijk. ‘De bewonderde en geliefde kathedralen van Frankrijk verkeerden in nood’, schrijft hij voorafgaand aan het werk. ‘De scherpe tegenstelling van de oorlog met het feest van Sacramentsdag bracht mij tot het schrijven van dit stuk. Dit ter verklaring van het feit dat dit stuk geen feestelijke, maar dramatisch-smekende muziek bevat.’

Louis Robert gaf de première van het werk tijdens een stadsconcert op 17 juli 1919 in de Grote Kerk te Haarlem. Na een revisie door Andriessen in 1923 duurde het nog tot 1972 voordat de compositie door Donemus werd uitgegeven. Het manuscript uit 1918 ging bij een brand verloren, maar een afschrift ervan uit het begin van de jaren twintig bleef in de nalatenschap van Andriessen bewaard.

Lourens Stuifbergen vergeleek de drie handschriften en kwam tot een nieuwe partituur waarin fouten zijn gecorrigeerd, fraseringen en articulaties zijn verbeterd en aangevuld. Op vier plaatsen zijn suggesties voor de uitvoering gedaan, die als niet-origineel met vierkante haken zijn gemarkeerd. De uitgave kwam tot stand onder auspiciën van de Andriessen/De Klerk Stichting te Haarlem.

Voor de nieuwe uitgave is het liggende formaat uit 1972 verlaten. De hardcopy-versie is in twee formaten verkrijgbaar. Het origineel in B4-formaat is met 36,4 cm hoog bij 25,7 cm breed wat aan de grote kant, maar dat zal – afgezien van een enkele laaggeplaatse lessenaarlamp – bij de meeste orgels van het type dat bij deze muziek past geen problemen opleveren. Een studieversie, verkleind naar A4, is eveneens beschikbaar. De bladmuziek is gebonden met stalen ring (Wire-O) en voorzien van stevig voor- en achterblad van doorzichtig gekleurd kunststof. De bladmuziek is ook als download verkrijgbaar.

 

Hendrik Andriessen

Fête-Dieu per organo

Uitgave: Donemus Klassiek
Nummer: D 03755
Pagina’s: 16, B4, Wire-O
Prijs: € 24,99 (B4), € 21,37 (A4) of € 14,21 (B4 / download)
Bestellen: www.donemus.nl