Nieuwe gids Müller-orgel geeft inkijkje in Haarlems pronkstuk

Het welhaast iconische Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem heeft al pakweg drie eeuwen een bijzondere aantrekkingskracht op zowel beroemde musici als orgelliefhebbers en toeristen. Voor hen schreef stadsorganist Anton Pauw een gids bij dit ‘Achtste Wereldwonder’.

Text Example

advertentieIn 52 pagina’s wordt niet alleen de totstandkoming en verdere geschiedenis van het orgel uit de doeken gedaan, ook getallen, feiten en materialen worden gedetailleerd weergegeven. De statige orgelkas met uitbundige decoratie van Jan van Logteren krijgt naast een beschrijving in deze gids vooral de ruimte in detailfoto’s.

In de tweede helft van het boekje komen ook andere aspecten van Müllers meesterwerk zowel in woord als beeld aan bod. Hoe wordt het orgel ingezet als muziekinstrument en hoe werkt het? Welk hoog bezoek heeft het orgel gehad? Welke teksten zijn er op het orgel te vinden? Welke plaats neemt het orgel in de stad Haarlem in en wanneer is het te beluisteren?

Van de vele afbeeldingen in deze gids is er een opvallende: de hoogte van het orgel wordt hier in een fotomontage afgezet tegen de gevel van warenhuis Hudson’s Bay, de voormalige V&D, aan het Verwulft in Haarlem.

Niet bedoeld als de definitieve organologische beschrijving, maar voor nog geen tientje wel een compacte en rijk geïllustreerde beschrijving van het Bavo-orgel.

Naast deze Nederlandse versie verschijnt binnenkort ook de Engelstalige uitgave ‘… Behind the Façade of Haarlem’s Musical Marvel’.


Anton Pauw

Het Christiaan Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem

Een inkijkje in Haarlems pronkstuk

Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk, Haarlem 2018 – ISBN 9789082895001, 52 pagina’s, paperback, prijs € 9,95

Verkrijgbaar in de winkel van de Bavo of bij H. de Vries Boeken te Haarlem.