Nieuwe Steendam in Dalfsen

Text Example

advertentieOp vrijdag 9 september a.s. wordt het nieuwe Steendam-orgel van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Dalfsen ingebruikgenomen.

Het vervangt een orgel van Gerrit Hulst, die het in de jaren zestig bouwde met windladen en pijpwerk van Witte (Kloosterkerk, Den Haag) en Proper.

Orgelmakerij Steendam uit Roodeschool kreeg de opdracht een nieuw orgel te bouwen met gebruikmaking van en aansluitend op het 19e eeuwse materiaal.

Aanvankelijk zouden deze laden gerestaureerd worden. Toen echter bleek dat restauratie financieel erg ongunstig zou uitpakken, is besloten nieuwe laden te maken. Al het onbruikbare pijpwerk is vervangen door historisch materiaal uit de voorraad van de orgelmaker. Het overige pijpwerk is nieuw gemaakt. De nieuwe kas sluit wat materiaal- en kleurgebruik aan bij het liturgisch centrum en is gemaakt van transparant witgelakt essenhout met blauwe accenten.

Open huis

Zaterdag 10 september wordt een open huis gehouden, waarbij het mogelijk is het orgel te bespelen. Wie dat wil, kan zich aanmelden bij Wim van Dijk, e-mail wimvandijk49@home.nl. De aanmelders ontvangen bericht terug over het tijdstip waarop zij zijn ingeroosterd.

De dispositie van het Steendam-orgel (2005)

Hoofdwerk C-f3

Bourdon 16

Prestant 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Fluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Mixtuur III-VI

Cornet V

Fagot 16

Trompet 8

Nevenwerk C-f3

Holpijp 8

Viola di Gamba 8

Salicet 4

Roerfluit 4

Nasart 3

Woudfluit 2

Hobo 8

tremulant

Pedaal C-d1

Subbas 16

Octaaf 8

Octaaf 4

Basson 16

Uitgebreide informatie over de bouw van het orgel is te vinden op:

http://home.wanadoo.nl/orgelgkvdalfsen/

http://www.orgelbouwsteendam.nl/nederland/onderhandenwerk-dalfsen.htm

Bron: Orgelcommissie Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Dalfsen

Foto’s: © Wieger van Asperen

© 2005 orgelnieuws.nl