Nieuwe voorspelen en begeleidingen bij het Liedboek

nieuwe voorspelen bij het liedboek

Liedboek en orgel genieten in de Protestantse Kerk in Nederland nog steeds de grootste voorkeur bij liedkeuze en begeleiding. Dat kwam naar voren uit een recent onderzoek onder 3.300 kerkleden. De nieuwe bundel voorspelen en begeleidingen bij het Liedboek uit 2013 zal zijn weg in de PKN dan ook zeker vinden.

Text Example

advertentieBundels met psalmvoorspelen en -zettingen zijn er in overvloed. Maar voor wie begeleidingen en voorspelen bij het Liedboek uit 2013 zoekt is de spoeling aanmerkelijk dunner. Vrijwel gelijk met de presentatie van dat nieuwe Liedboek verscheen al wel een bijbehorende begeleidingsbundel. Nu is er dan ook een nieuwe verzameling begeleidingsmateriaal, intonaties en voorspelen.

Veel van de liederen in het protestantse Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk zijn ook te vinden in het Liedboek voor de Kerken uit 1973 of in eerdere bundels. Begeleidingsrepertoire is daarvoor voldoende voorhanden. Toch bleek bij veel organisten een grote behoefte aan voorspelen en begeleidingsmateriaal voor liederen die niet in de voorgaande bundels stonden.

Daar is nu voor een groot deel in voorzien. Hiervoor ging een driemansredactie bestaande uit Wout van Andel, Jeroen de Haan en Geerten van de Wetering voor uitgever KokBoekencentrum aan de slag. Het resulteerde in voorspelen, intonaties en begeleidingen van de hand van een selectie van zo’n tachtig componisten uit de oecumenische breedte van kerkmuzikaal Nederland.

De uitgave is losbladig waardoor toekomstige aanvullingen eenvoudig toegevoegd kunnen worden. De bladen zijn geperforeerd voor (niet meegeleverde) 23-, 4- of 2-ringsband. De uitgave past maar net in een map met een standaard rugbreedte van 38 à 40 mm. Een iets ruimer formaat of twee mappen maken de uitgave wat toekomstbestendiger.

Nieuwe voorspelen en begeleidingen bij het Liedboek

onder redactie van Wout van Andel, Jeroen de Haan en Geerten van de Wetering

KokBoekencentrum Uitgevers, Utrecht 2021 – ISBN 978 90 435 3647 9, formaat 297 x 212 x 35 mm, prijs € 139,90 | kokboekencentrum.nl