‘Night of the Organ‘: Marco den Toom op Amerikaanse leest

Text Example

advertentieVoor organist Marco den Toom is het overduidelijk: het te brengen concertrepertoire, maar vooral ook de ‘wijze waarop’, moet eigentijdser en veel minder statisch. Geïnspireerd door een Amerikaanse aanpak zal hij een aantal bekende Nederlandse orgels aandoen met een serie niet-alledaagse recitals.

Natuurlijk klinken er grote namen als Bach en Widor op de concertprogramma’s. Maar in de uitvoering ervan zal blijken dat de concertgever een flinke dosis eigenzinnigheid toevoegt. Van een ‘historische uitvoeringspraktijk’ zal dan ook geen sprake zijn.

Naast de meer theatraal uitgevoerde orgelklassiekers zullen er transcripties van Liszt tot Lovland klinken. Marco den Toom werkte laatste jaren aan een meer orkestrale performing-sound. Ook is er ruimte voor improvisatie en eigen werk. Zijn Toccata Ruisseau (2011) zal daarbij niet ontbreken. Tot slot heeft de luisteraar ter plekke de mogelijkheid om het programma in optima forma naar zijn of haar hand te zetten. In een multiple choice-onderdeel worden mogelijke titels door het publiek tegen elkaar uitgespeeld. De meerderheid beslist…

De tour start op zaterdag 10 maart in de Stephanuskerk te Hasselt

Tour 2012

za 10|03 – Hasselt, Stephanuskerk ‘Just me!’

do 17|05 – Den Haag, Lutherse Kerk ‘Hemelvaartsconcert, edition 3.0’

za 22|09 – Kampen, Bovenkerk ‘More Marco than Bach’

De concerten beginnen telkens om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor volwassenen bedraagt € 10,- en voor kinderen t/m 12 jaar € 5,-

Kaarten zijn te reserveren via www.missionmusicconcerten.nl, via reserveerlijn: 0187-603510 of bij de ingang van de kerk voorafgaand aan het concert.

[advertorial]

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl