NIvO komt met nieuw digitaal orgelplatform

oude kerk amsterdam

Het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO) komt met een nieuw digitaal orgelplatform waarop gegevens over orgels, musici, orgelbouwers en -muziek ‘op aantrekkelijke en betrouwbare manier’ aan een breed publiek wordt gepresenteerd. Het platform wordt vrijdag 27 maart in Amersfoort gepresenteerd.

Text Example

advertentie 

In 2010 presenteerde het NIvO het de laatste delen van de vijftiendelige encyclopedie ‘Het Historische Orgel in Nederland. Omdat gegevens over orgels door onderhoud, restauratie en aanpassing continue aan verandering onderhevig zijn, raakt een gedrukte encyclopedie als snel verouderd, zo constateert het instituut.

 

Actueel

Het NIvO ziet met het nieuwe platform een digitale mogelijkheid om de hoeveelheid historische en nieuwe gegevens niet alleen te ontsluiten maar ook ‘blijvend actueel aan te bieden’, zo laat het in een persbericht weten.

 

Een kleine redactie is sinds de voltooiing van de orgelencyclopedie verder gegaan om het project op poten te zetten. Daarvoor is een database ontwikkeld waarin ‘verleden en heden van de orgels, de mensen en hun activiteiten in tekst, beeld en geluid kunnen worden ondergebracht.’

 

Inlog

Het platform is bedoeld voor liefhebbers, orgeldeskundigen, eigenaren, beheerders en bespelers van orgels. Door middel van een persoonlijke inlog kunnen niet alleen gegevens worden beheerd maar ook persoonlijke favorieten, agenda’s en een persoonlijk digitaal (orgel)archief. Voor internationaal onderzoek en kennisuitwisseling komt een wetenschappelijk portaal dat toegang biedt tot gedetailleerde documentatie.

 

Pilot

Het NIvO heeft inmiddels een pilot opgezet met gegevens van vijftig historische orgels in Amsterdam. De pilot Amsterdam Orgelstad wordt op vrijdag 27 maart bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort gepresenteerd. Om een preview van de database te zien kan men zich nu al aanmelden op de website van het NIvO.

 

Zie ook

www.nationaalinstituutorgelkunst.nl

 

 

foto Vater/Muller-orgel Oude Kerk Amsterdam | © 2015 fotografie Gérard van Betlehem