Noord-Hollandse Orgeltochten (en een excursie) in juli en augustus 2018

In de maanden juli en augustus vinden opnieuw orgeltochten plaats in de provincie Noord-Holland. Nieuw dit jaar is dat er, naast de vier tochten, ook een excursie wordt georganiseerd naar de werkplaats van Flentrop Orgelbouw in Koog aan de Zaan.

Text Example

advertentieDe tochten worden al sinds begin jaren zeventig georganiseerd door de Stichting Orgeltochten Noord-Holland. De driehonderdste vond plaats in 2015. Onder leiding van een organist worden telkens drie locaties bezochte. Het programma van de tochten van dit seizoen, de nummer 311 tot en met 314, ziet er als volgt uit:

14  juli – Scharwoude en Oudkarspel o.l.v. Mark Heerink
Zuid-Scharwoude,  Kooger Kerk (Van Dam en Pilcher); Noord-Scharwoude, Sint Jan de Doper (Forster & Andrews en Vermeulen); Oudkarspel, Allemanskerk (Adema/Schreurs).

21 juli – Nieuwe Niedorp, Winkel en Kolhorn o.l.v. Willem Poot
Nieuwe Niedorp, Maria Onbevlekt Ontvangen (Lindsen); Winkel, Lucaskerk (Knipscheer); Kolhorn, Laurenskerk (Anoniem, ca 1725/J.C.Smit, 1754)

28 juli – Het Gooi o.l.v. Aart Bergwerff
Blaricum, Dorpskerk (Flentrop); Laren -Sint Jansbasiliek (Adema’s Kerkorgelbouw, zie foto); Naarden, Grote Kerk (Witte-hoofdorgel, Strümphler-kabinetorgel Flentrop-koororgel)

11 augustus – Zaandam o.l.v. Henk Verhoef
Oostzijderkerk (Flaes & Brünjes); Doopsgezinde kerk (Künckel); Westzijder- of Bullekerk (Duyschot/Flentrop)

Excursie
Nieuw dit jaar is een excursie naar de werkplaats van Flentrop Orgelbouw in Koog aan de Zaan. Die zal plaatsvinden op zaterdag 4 augustus van 10.00 uur tot 12.00 uur. Voor deze excursie is een beperkt aantal van 30 plaatsen beschikbaar. Anders dan bij de orgeltochten is aanmelding dan ook noodzakelijk. Dat kan via info@orgeltochtennoord-holland.nl. De kosten voor deze rondleiding bedragen € 12,50 inclusief koffie/thee.

Tijden en kosten
De orgeltochten beginnen telkens om 10.30 uur en worden afgelegd met eigen vervoer. De locaties liggen op fiets- of loopafstand van elkaar. Tussen het bezoek aan de tweede (12.00 uur) en derde (14.30 uur) kerk is er een lunchmogelijkheid naar eigen keuze. Vooraf opgeven is niet nodig. Deelname per tocht kost € 15 per persoon (de tocht naar Naarden kost € 17,50), inclusief programmaboekje, exclusief lunchkosten.

Meer informatie
www.orgeltochtennoord-holland.nl

 

© 2018 fotografie Gérard van Betlehem