Noord-Hollandse Orgeltochten na twee jaar weer van start

Van Dam-orgel Grote Kerk Schagen | © foto Gérard van Betlehem

Na een stop van twee jaar gaan in juli de Orgeltochten Noord-Holland weer van start. De reeks van vier zaterdagen in de zomermaanden start op 23 juli in De Rijp.

Text Example

advertentieSinds de eerste in 1971, destijds op initiatief van Klaas Bolt, zijn er meer dan driehonderd orgeltochten georganiseerd. De stichting die dat inmiddels faciliteert stelt jaarlijks vier routes samen die langs drie of vier bekende en onbekende orgels in Noord-Holland gaan.

De tochten, onder leiding van een deskundig organist, zijn zowel per auto als per fiets af te leggen. Aanvang is telkens 10.30 uur. Tussen het bezoek aan de tweede en derde locatie is er tijd voor lunch op eigen gelegenheid. Het programma voor 2022 ziet er als volgt uit:

23|07 – De Rijp, Grote Kerk (Witte); Kwadijk (Flaes); Edam, Grote Kerk (Smit en kabinetorgel ca. 1850).
Organist: Willem Poot

30|07 – Velsen-Zuid, Engelmunduskerk (Flentrop), Driehuis, St. Engelmunduskerk (Walker); Beverwijk, Grote Kerk (Müller)
Organist: Aart Bergwerff

06|08 – Twisk, Doopsgezinde Kerk (Van Dam); Opperdoes, Dorpskerk (Knipscheer); Medemblik, Bonifaciuskerk (Backer en koororgel Vermeulen/Flentrop)
Organist: Gerrie Meijers

13|08 – Schagen, Grote Kerk (Van Dam), Doopsgezinde Vermaning (Flaes) en St. Christoforuskerk (Nicholson)
Organist: Henk Verhoef

Deelname
Deelname kost € 15 per persoon, inclusief programmaboekje, exclusief lunch. Betalen kan bij de ingang van de kerk. Het is niet nodig vooraf aan te melden.

Zie ook orgeltochtennoord-holland.nl