Onzekerheid over bouw Contiusorgel in Leuven

Text Example

advertentieDe Contius Foundation weet nog steeds niet of het lukt om in de St. Pieterskerk van de Belgische plaats Leuven een orgel te bouwen volgens de principes van de orgelmaker Heinrich Andreas Contius. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen en de Administratie Erfgoed Vlaanderen hebben een voorlopig negatief advies gegeven, omdat het orgel te nadrukkelijk aanwezig is in de kerkruimte.

De Contius Foundation is al lange tijd bezig met het verwezenlijken van het prestigieuze plan en haalde daar al meer dan 1,25 miljoen euro voor binnen.

Doel van het Contiusproject is het bouwen van een groot orgel van drie klavieren en zeventig stemmen in de stijl van de achttiende-eeuwse orgelbouwer Heinrich Andreas Contius. Dat moet gebeuren op een wetenschappelijk onderbouwde manier met behulp van internationale en interdisciplinaire samenwerking, schrijft de stichting op zijn website.

De gemeenteraad van Leuven sprak al een aantal malen over het instrument en staat niet onwelwillend tegenover de plannen. De gemeente laat weten zich te houden aan het bindende advies, als de Adminstratie Erfgoed dat te zijner tijd afgeeft, ook als dat negatief is.

© 2008 www.orgelnieuws.nl