Oost op z’n lest – Bätz op z’n best [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentieOp 26 september speelde Gert Oost zijn afscheidsconcert als organist van de Gotische zaal van de Raad van State. Ter gelegenheid van dat afscheid werd een cd uitgebracht waarop Gert Oost het Bätz-orgel bespeelt.

Het Bätz-orgel (18/II/P) werd in 1842 in opdracht van koning Willem II gebouwd voor de Gotosche zaal van paleis Kneuterdijk. De bijzondere vorm van de orgelkast dankt het aan het rozetraam waaronder het destijds geplaatst werd. Na omzwervingen via Den Haag en Haarlem kwam het orgel weer terecht op de oorspronkelijke locatie, maar nu aan de andere zijde van de zaal. In 1990 werd het na restauratie door Gebr. Van Vulpen opnieuw in gebruik genomen. Sinds die tijd was Gert Oost de vaste bespeler van het Bätz-orgel. In het boeklet bij de cd schrijft Oost op smakelijk wijze over zijn bijzondere dienstbetrekking.

Oost op z’n lest – Bätz op z’n best

Label: AVC

Speelduur: 58’42

Boeklet: 8 pagina’s (N)

Prijs: € 10,00 exclusief verzendkosten

Programma: Nun bitten wir den heil’gen Geist (Buxtehude, Walther, Buxtehude), Preludium, adagio en trio, recitativo en fuge naar BWV 545 en 1029 (Bach), Choralvorspiel ‘Wir Christenleut habn jetzund Freut’,Op. 15 (Höpner), Choralfuge ‘Nun sich der Tag geendet hat’ (Merkel), Choralvorspiel ‘Nun sich der Tag geendet hat’ (Höpner), Sonate II (Mendelssohn), Andante with variations in D (Mendelssohn)

CD bestellen?

Dat kan rechtstreeks bij Gert Oost: gert.oost@hetnet.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl