Ben van Oosten geeft slotconcert Vox Humana-excursie Kevelaer

orgel marienbasilika kevelaer

Op vrijdag 6 november organiseert Stichting Vox Humana opnieuw een buitenlandexcursie. In de Marienbasiliek in Kevelaer (D) wordt die dag besloten met een voor iedereen toegankelijk slotconcert door Ben van Oosten.

Text Example

advertentie 

Op het grote symfonische Seifert-orgel in de basiliek van het net over de Nederlands-Duitse grens gelegen pelgrimsstadje speelt Van Oosten een programma met werken van Elgar, Mendelssohn, Schumann en Vierne.

 

Eigenlijk staat het concert van Ben van Oosten in het teken van het slotstuk: de complete derde Symfonie van Louis Vierne. Geschreven in 1911/1912 is Vierne te horen in een vijfdelige symfonie vol vuur en virtuositeit. De tussendelen zijn echter verstild en meeslepend. De symfonie werd opgedragen aan Marcel Dupré, met wie hij later zo treurig gebrouilleerd raakte. Wat dat betreft was deze symfonie geen beter lot beschoren dan de tweede.

 

Voorafgaand aan dit Franse vuurwerk op het Seifert-orgel klinken Britse en Duitse werken. Van de Brit Edward Elgar speelt Van Oosten de Imperial March en het Chanson de Nuit. Mendelssohn komt aan bod met de Variations Sérieuses in het meesterlijke arrangement van Reitze Smits. De opmaat naar Vierne wordt gevormd door de vier vernuftige ‘Skizzen für den Pedalflügel’ (opus 58) van Robert Schumann.

 

Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 15,- (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis.

 

www.stichtingvoxhumana.nl

 

 

© 2015 beeld: Bernd1959