Opbouw Leids kathedraalorgel van start

Woensdag 3 juni gaat het van start: de opbouw van het Willis-orgel in het noordertransept van de Hooglandse Kerk in Leiden. Al enkele jaren beijvert Stichting Cathedral Organ Leiden zich voor een Engels orgel in de Leidse binnenstadskerk. Nu is het zover dat de huidige firma Henry Willis & Sons Organ Builders Ltd. met de plaatsing kan beginnen. Op 10 september dit jaar moet het orgel in gebruik worden genomen.

Text Example

advertentieDe Britse orgelmakers plaatsen een mechanisch drieklaviers ‘Father’ Willis-orgel uit 1892 wat door de stichting werd aangekocht van ir. Henk Kooiker. In de werkplaatsen in Liverpool is het de afgelopen tijd gerestaureerd en uitgebreid. Zo krijgt het Great Organ een Double Open Diapason 16′ en een Trombone 16′.  Het Pedal Organ wordt verstevigd met een Double Open Wood 32′ van volledige. Verder wordt het orgel voorzien van een setzerinstallatie.

Het dit jaar in gebruik te nemen instrument vormt de basis van grotere plannen voor een instrument met de proporties van een Engels kathedraalorgel. De Stichting Cathedral Organ Leiden wil uiteindelijk een vierklaviers orgel van zo’n 55 registers realiseren. Daarvoor moet het Willis-orgel uit 1892 in de toekomst worden uitgebreid met een vierde klavier (Solo Organ, met hogedruk-Tuba), een grotere pedaalbezetting met 32-voets tongwerk en een verplaatsbare hoofdspeeltafel met extra koppels en MIDI.

Op donderdag 10 september is de officiële ingebruikname gepland met een concert door organist Theo Visser en de Leidse Cantorij onder leiding van Hans Brons. De Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams zal daarbij aanwezig zijn. Het concert, dat om 20.00 uur begint, is gratis toegankelijk. Op vrijdag 11 september zal Ian Tracey, organist-titulair van de Anglican Cathedral te Liverpool, een concert geven met werken onder anderen Franck, Whitlock, Bossi, Tchaikovski en Peeters.

Zie ook

www.cathedralorgan.nl

 

Foto: het Leidse orgel in de werkplaats van Willis in Liverpool