Open Dag bij Klop Orgel- en Klavecimbelbouw

Text Example

advertentieZaterdag 9 december vindt in Garderen het evenement “Garderen Live” plaats. Ruim vijftig bedrijven in het Veluwse dorp houden die dag open huis. Onder hen ook het jubilerende bedrijf van Klop Orgel- en Klavecimbelbouw, dat dit jaar 40 jaar bestaat. Naast klavecimbels en spinetten is er een kistorgel te zien en een tweeklaviers huispijporgel met 11 registers.

De open dag duurt van 10 tot 17.00 uur en wordt om 17.15 uur afgesloten met een concert door Dick Sanderman (orgel en clavecimbel) en Anneke Sanderman (blokfluit).

Al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is Klop gespecialiseerd bouwer van klavecimbels en orgels. Het was in die tijd dat barokmuziek opnieuw aandacht kreeg. Het ontbrak toen onder meer aan originele instrumenten. Echte klavecimbels en orgels met de klank van vroeger. Gerrit Klop zag de uitdaging en vanaf 1961 heeft hij zich dan ook ontwikkeld tot een professionele bouwer van barokinstrumenten.

De naam Klop is internationaal een begrip geworden. Synoniem voor ambachtelijke instrumenten, vakmanschap en betrouwbaarheid. Synoniem ook voor authentieke klankkleur, duurzaamheid en technische perfectie. Deze traditie wordt sinds 1995 voortgezet door zoon Henk Klop, samen met een tiental gemotiveerde medewerkers. Evenals vele instrumentmakers in de Gouden Eeuw bouwt de firma Klop zowel orgels als klavecimbels. Op het eerste gezicht totaal verschillende instrumenten. Toch zijn deze instrumenten nauw aan elkaar verwant qua vereiste klankvoorstelling, speelaard en nauwkeurige houtbewerkingtechnieken.

Klop bouwt klavecimbels en orgels naar historische voorbeelden. Toch is er nog veel ruimte voor de persoonlijke inbreng van de opdrachtgever, zowel bij de keuze van het voorbeeldinstrument als bij de uiterlijke vormgeving en decoratie. Zelfs de tot in detail met zorg afgewerkte meubels geven al een indruk van het onvervalste barokkarakter van de instrumenten. Want kwaliteit beperkt zich niet tot klank en afwerking alleen. Kwaliteit betekent ook langdurig betrouwbaar functioneren. Het motto van de firma Klop is dan ook: barok tot in detail.

Het slotconcert van de Open Dag bij Klop is gratis toegangelijk en begint om 17.15 uur. Dick en Anneke Sanderman spelen muziek van o.a. Barsanti, Ortiz, Bach, Mozart en Winsemius.

Adresgegevens

Henk Klop

Paleisweg 6

3886 LC Garderen

T: 0577 – 461 512

F: 0577 – 461 787

E: mail@klop.info

Zie ook voor meer informatie over “Garderen Live”

www.vvvgarderen.nl

© 2006 www.orgelnieuws.nl