Open dag kistorgels en klavecimbels Vereniging Huismuziek op 14 mei

Beeld: Vereniging Huismuziek / ORGELNIEUWS

De Vereniging Huismuziek organiseert zaterdag 14 mei een open dag met demonstraties van kleine pijporgels, klavecimbels en andere toetsinstrumenten. De dag vindt plaats in het Akoesticum in Ede.

Text Example

advertentieDe open dag valt samen met de viering van het zeventigjarig jubileum van de vereniging. Huismuziek werd opgericht in 1951 met als doel zoveel mogelijk mensen te laten samenspelen en zingen. Daarvoor organiseert de vereniging muziekcursussen, webinars en videolessen voor amateurmusici en cursussen muziekinstrumentenbouw.

Amateurbouwers

De instrumenten die 14 mei in Ede staan opgesteld zijn gemaakt door amateurbouwers in hun amateurwerkplaatsen. Te zien zijn vijf kistorgels, vier klavecimbels, een klein tafelorgel, een regaal, een organetto naar een schets van Leonardo da Vinci, een regaal, twee clavichorden, een fortepiano en een bijzonder virginaal ‘moeder en kind’. Alle instrumenten kunnen ook worden bespeeld. De bouwers geven zelf geven uitleg over hun instrumenten. 

Open dag

De open dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. Tegen het einde van de middag geeft klaveciniste Pauline Schenck een kort recital op een van de instrumenten.

Het Akoesticum is gevestigd in de voormalige Johan Willem Frisokazerne, Nieuwe Kazernelaan in Ede. Er is daar ruime, gratis parkeergelegenheid. Ook per openbaar vervoer is het goed bereikbaar, gelegen op circa vijf minuten lopen vanaf station Ede/Wageningen.