Open dag nieuw Flentrop-orgel Royal Birmingham Conservatoire via livestream

Op zaterdag 18 juli 2020 om 14.00 uur houdt Flentrop Orgelbouw een open dag via een livestream op YouTube. In de werkplaats van de Zaanse orgelmakers staat dan een nieuw, op het werk van Arp Schnitger geïnspireerd orgel voor het Royal Birmingham Conservatoire opgesteld.

Text Example

advertentieDe totstandkoming van het 18 stemmend tellende tweeklaviers orgel wordt tijdens de opendag getoond aan hand van diverse reportages, aangevuld met muziekopnames om de klank te demonstreren. 

Chat

Medewerkers van Flentrop zijn paraat om vragen via de chat te beantwoorden. Zo is het voor de kijkers onder meer mogelijk om een registratievoorstel te doen of een blik te werpen op plaatsen in het orgel waar je tijdens een fysieke open dag niet komt. 

Voor het verzorgen van de livestream en de reportage heeft Flentrop de filmmaker Casper Steketee gevraagd.

Compact

Het orgel voor het conservatorium van Birmingham moet de studenten de gelegenheid bieden om Midden-Europese barokmuziek stijlgetrouw te kunnen studeren. Omdat er ter plaatse maar beperkt ruimte beschikbaar is, werd gekozen voor een compact tweeklaviers concept, gebaseerd op het werk van Arp Schnitger (in het bijzonder dat van Dedesdorf).

Zo heeft het orgel een zgn. tweelingslade, waarbij het pijpwerk van beide manualen op één windlade achter elkaar staan. Daarbij staan grotere registers in het voorste deel en de kleinere registers en de tongwerken in het achterste deel.

In 2019 bouwde Flentrop al een vrijwel vergelijkbaar orgel voor de kerk van Dypvåg in Noorwegen. 

Stream

De open dag is te volgen via het YouTube-kanaal van Flentrop Orgelbouw.

Dispositie

Het orgel voor Birmingham heeft de volgende dispositie:

Hauptwerk CD-d3
Principal 8
Gedact 8
Octava 4
Nasat 3
Octava 2

Hinterwerk CD-d3
Quintadena 8
Gedact 4
Quinta 3
Waltfloit 2
Siefloit 1 1/2
Sexquialtera II
Mixtur IV
Dulcian 16
Trommet 8
Vox Humana 8

Pedal CD-d1
Untersatz 16
Posaune 16
Trommet 4

Werktuiglijke registers

Koppel Hinterwerk + Hautpwerk
Koppel Pedal + Hauptwerk
Koppel Pedal + Hinterwerk
Tremulant