Open orgeldag in Rotterdam-Charlois op zaterdag 20 mei

orgel oude kerk rotterdam charlois
Het Hess-orgel in de Oude Kerk te Rotterdam-Charlois | © foto Martin van Rossum, Stolwijk

Op zaterdag 20 mei 2023 vindt in Rotterdam-Charlois weer een open orgeldag plaats. Naast het bekende Hess-orgel in de Oude Kerk is ook het Verschueren-orgel in de Bethelkerk te bespelen.

Text Example

advertentieDe beide orgels zijn vanaf 12.30 uur telkens in een tijdslot van een halfuur beschikbaar, het laatste om 16.30 uur. Er wordt een bijdrage van € 15 per half uur gevraagd. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de orgels.

In de Oude Kerk staat een Hess-orgel uit 1784 met 21 stemmen. Het instrument staat in een Kirnberger- stemming. De kerk is gezegend met een rijke akoestiek.

Het tweede instrumente het Verschueren-orgel in de Bethelkerk aan de Boergoensevliet, op tien minuten lopen van de Oude Kerk. Het is in 1965 gebouwd in een stijl die is beïnvloed door de Orgelbewegung. Toch heeft het orgel volgens de organisatoren van de dag niet de klank die je van een orgel uit die periode zou verwachten. ‘De grondstemmen hebben een warme en draagkrachtige klank. Deze zijn deels overgenomen uit het vorige orgel van de kerk uit 1922. Door het oudere pijpwerk is het orgel geschikt voor alle stijlen uit de muziekgeschiedenis.’

orgel bethelkerk rotterdam charlois
Het Verschueren-orgel in de Bethelkerk te Rotterdam-Charlois | © foto Martin van Rossum, Stolwijk

De tractuur van het 28 stemmen tellende orgel is elektro-pneumatisch. De speeltafel staat recht tegenover het orgel, waardoor de speler direct beleeft hoe het orgel in de kerk klinkt.

Aanmelden om te spelen kan via concert@oudekerkcharlois.nl met vermelding van het voorkeurstijdstip en het te bespelen orgel. Beide orgels na elkaar bespelen behoort ook tot de mogelijkheden.