Organist André Verwoerd (92) overleden

In de nacht van zondag 9 december is organist André Verwoerd op 92-jarige leeftijd overleden. Verwoerd was jarenlang organist van de Grote Kerk te Schiedam en als hoofdvakdocent orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.

Text Example

advertentieAndré Verwoerd (Rotterdam, 19 juli 1926) groeide op in een gereformeerd gezin, waar hij in de ban raakte van het orgel. ‘We hadden thuis een klein orgel en omdat ik alles gaarne onderzoek, wilde ik weten hoe zo’n orgel in elkaar zit en hoe je er klanken uit krijgt’, zei hij in een interview in 1975. Hij kreeg orgelles van Wim Kooy, organist van Bergsingelkerk in Rotterdam, en van Cor Kee.

Op zeventienjarige leeftijd werd hij organist van de kapel van het Eudokiaziekenhuis in Rotterdam. In 1946 werd hij zowel organist van de Bethelkerk in Rotterdam-Zuid als van de Grote Kerk in Overschie, waar hij behalve kerkdiensten ook concerten speelde.

Om zijn studie te bekostigen, combineerde hij het Rotterdams Conservatorium met een kantoorbaan. Vanwege zijn toenemende muzikale activiteiten, zegde hij zijn baan op en ging zich op het staatsexamen orgel voorbereiden bij theorieleraar Jan Sicking en orgel docent Adriaan C. Schuurman. Daarna studeerde hij verder bij George Stam.

Na Overschie (tot 1954) was hij achtereenvolgens organist van de Prinsekerk en de Pauluskerk in Rotterdam. Voor de jeugd in de Prinsekerk componeerde hij kerkliederen, die de jongeren zelf zongen en die werden begeleid door orgel, koperblazers en slagwerk. In 1962 ontving hij de Laurenspenning voor zijn kerkmuzikale werk in de Rotterdamse binnenstad.

In 1981 werd hij benoemd tot organist van Grote of Sint-Janskerk in Schiedam. Een positie die hij tot op hoge leeftijd behield. In 2008 werd hij opgevolgd door Arjen Leistra.

Van 1966 tot 1986 was Verwoerd verbonden aan het conservatorium in Rotterdam. Als hoofdvakdocent leverde hij diverse bekende organisten af, onder wie Kees van Eersel, Jaap Kroonenburg, Jacques van Oortmerssen en Petra Veenswijk.

Daarnaast was André Verwoerd actief als componist van orgel- en kerkmuziek (waaronder een nooit uitgegeven Toccata uit 1948), maakte hij radio- en plaatopnamen en was hij jurylid bij diverse orgelconcoursen.

 

 

© 2018 fotografie Gerco Schaap