Organist Daniel Roth emeritus titularis Saint-Sulpice Parijs, twee co-titularissen benoemd

Speeltafel Cavaillé-Coll-orgel Saint-Sulpice, Parijs | Pufui PcPifpef Wikimedia Commons CC 4.0

Daniel Roth is afgetreden als titulair organist van het grote Cavaillé-Coll-orgel in de Saint-Sulpice in Parijs en is nu emeritus titularis. Naast hem zijn Sophie Véronique Cauchefer-Choplin en Karol Mossakowski benoemd tot co-titularis. De wisseling en benoeming van organisten werd gisteren door de parochie bekend gemaakt.

Text Example

advertentieDaniel Roth, die in oktober vorig jaar 80 werd, was al sinds 1985 vaste bespeler van het hoofdorgel in de Saint-Sulpice. Hij zal voortaan nog één zondag per maand spelen tijdens de audition van 10 uur en de mis van 11 uur.

Zijn assistent organist sinds 1985, Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin, is op verzoek van pastoor Henri de La Hougue van de Saint-Sulpice gevraagd co-titularis te worden. Naast haar is organist Karol Mossakowski benoemd. Daarmee heeft de Saint-Sulpice nu twee titulair organisten.

De 32-jarige Karol Mossakowsi was tot nu toe titulair organist van de kathedraal van Lille. Na zijn opleiding in Polen vervolgde hij zijn studie orgel, improvisatie en compositie bij Olivier Latry, Michel Bouvard, Thierry Escaich, Philippe Lefebvre en László Fassang aan het Parijse Conservatorium. Mossakowski doceert improvisatie aan de muziekhogeschool in San Sébastian (Spanje). Van 2019 tot 2022 was hij organist in residence van Radio France. Hij treedt regelmatig op met orkesten.

De titularissen weten zich geplaatst in een roemrijke lijst organisten die vaak vele decennia aan de Saint-Sulpice verbonden bleven, zoals Louis-Nicolas Clérambault (van 1715 tot 1749), Charles-Marie Widor (van 1870 tot 1934) en Marcel Dupré (van 1934 tot 1971).