Organist David Briggs benoemd in Toronto

Text Example

advertentieDe in Amerika woonachtige Britse concertorganist en componist David Briggs is benoemd tot ‘Artist in Residence‘ van de anglicaaanse St. James kathedraal in Toronto. Daarmee pakt de 49-jarige Briggs na tien jaar zijn carrière als kathedraalorganist weer op. Na van 1989 tot 1994 verbonden te zijn geweest aan de kathedraal van Truro werd hij organist en ‘Master of the Choristers’ van de kathedraal van Gloucester. In 2002 nam hij daar afscheid om vanuit de Verenigde Staten zijn carrière als freelance concertorganist en componist voort te zetten. In Gloucester kreeg hij de erefunctie van emeritus-organist.

David Briggs geeft jaarlijks vele concerten over gehele wereld. Improvisatie en het spelen van eigen transcripties van grote orkestwerken zijn specialismen die hem grote internationale bekendheid hebben gebracht. Zo maakte hij meerdere opnamen van zijn transcripties van symfonieën van Mahler, Schubert, Tchaikovsky, Bruckner. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses en is hij actief als componist van met name orgel en (grote) koorwerken.

In Toronto zal Briggs naast het regelmatig spelen van diensten ook recitals geven, liturgische muziek componeren en visie ontwikkelen op het muziekleven in de kathedraal. Ook zal hij een belangrijke rol spelen in de voorbereiding, ontwerp en bouw van een of meerdere nieuwe orgels voor de kathedraal. Zijn benoeming gaat in op 1 september van dit jaar.

© 2012 www.orgelnieuws.nl