Organist in de praktijk – red. Dick Sanderman en Dirk Out – Bekende organisten over het kerkelijk orgelspel

De voornaamste taak van de kerkorganist is het begeleiden van de gemeentezang en alles wat daarmee samenhangt.

 

Maar dat kan op de meest uiteenlopende manieren worden gedaan, en de opvattingen over het kerkelijk orgelspel lopen dan ook sterk uiteen. ‘Organist in de praktijk’ laat zo’n twintig ervaren kerkmusici uit de protestantse traditie aan het woord over onderwerpen als lengte van het voorspel, manier van begeleiden, omgaan met verschillende versies van liedmelodieën, reageren op de preek, orgelspel voor en na de dienst, verhouding tussen organist en kerkenraad, en de vraag: moet de organist een vergoeding krijgen voor zijn werk? Hun reacties geven een beeld van de veelkleurigheid van het Nederlandse kerkmuzikale landschap. De lezer krijgt geen pasklaar en eenduidig antwoord, maar wordt geprikkeld om zelf na te denken en een eigen mening te vormen.

Tot de geïnterviewden behoren Peter Eilander, Jan Hage, Pieter Heykoop, Jos van der Kooij, Martin Mans, Marco den Toom en Sietze de Vries.

 

Ca. 288 blz., geb. 23928331 ca. € 19,90

Verschijnt medio oktober 2014, teken nu in

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.