Organist Denys Mathieu-Chiquet (59) overleden

denys mathieu-chiquet

De Parijse organist en componist Denys Mathieu-Chiquet is dinsdag 4 november op 59-jarige leeftijd overleden. Ooit de jongste kathedraalorganist van Frankrijk, was hij laatstelijk titulair-organist van het Birouste-orgel in de Saint-Pierre de Chaillot in Parijs.

Text Example

advertentie 

Mathieu-Chiquet werd op 11 april 1955 geboren. Op twaalfjarige leeftijd werd hij organist van de Saint-Michel in Nantua. In 1973 werd hij benoemd tot titulair-organist van de kathedraal van Clermont-Ferrand, waarmee hij op dat moment de jongste kathedraalorganist van Frankrijk was.

 

Denys Mathieu-Chiquet studeerde orgel en improvisatie bij Louis Robilliard aan het conservatorium van Lyon en later bij Suzanne Chaisemartin en Jean Guillou in Parijs.

 

In 1985 werd hij titularis van de Sainte-Elisabeth du Temple in Parijs. In 1989 werd hij daar co-titulaire toen hij tevens een post aan de Saint-Paul-Saint-Louis in de Marais aanvaardde. In 1997 werd hij benoemd in de Saint-Pierre de Chaillot, een van de grootste parochiekerken in de Franse hoofdstad, waar hij als titularis de beschikking kreeg over het vierklaviers orgel van Daniel Birouste uit 1994.

 

Denys Mathieu-Chiquet was sinds 1982 verbonden aan het Conservatoire Hector Berlioz in Parijs waar hij orgel, improvisatie, analyse en kamermuziek doceerde.

 

Behalve als uitvoerend musicus en improvisator – zowel concertant als liturgisch – was hij ook actief als componist. In die hoedanigheid schreef hij voornamelijk voor theater en film.

 

 

Bron: snpamc.org