Organist, docent en componist Johan Beeftink (82) overleden

johan beeftink organist
Johan Beeftink (voorjaar 2022) | © foto Wietse Meinardi

Organist, docent en componist Johan Beeftink is woensdag 19 juni op 82-jarige leeftijd overleden. Beeftink was jarenlang organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk en de Martinikerk in Groningen en docent aan het Conservatorium van Groningen.

Text Example

advertentieJohan Beeftink werd op 11 november 1941 geboren in Groningen. Na het gymnasium studeerde hij aanvankelijk klassieke talen aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar ging al spoedig over naar het Conservatorium van Groningen. Daar studeerde hij hoofdvak orgel bij Wim van Beek en theorie der muziek bij John Daniskas. Na het behalen van zijn solodiploma studeerde hij nog improvisatie bij Cor Kee en later bij Piet Kee. 

Organist

Van 1965 tot 2001 was hij organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Groningen. Ook was hij decennialang organist van het Groninger Studentenpastoraat, waar hij tot 2016 de oecumenische Martinidiensten in de Martinikerk in Groningen begeleidde.

Docent

Tot 2004 was hij hoofvakdocent orgel en docent theoretische vakken aan het Gronings Conservatorium. Ook was hij muziekdocent aan middelbare scholen in Emmen en Groningen.

Beeftink gaf concerten in binnen- en buitenland, speelde voor radio en maakte een aantal plaatopnamen. Hij was actief als componist van voornamelijk orgelwerken.