Organist en componist Gerd Zacher (84) overleden

De Duitse organist en componist Gerd Zacher is op 9 juni op 84-jarige leeftijd overleden. Zacher was een groot pleitbezorger van nieuwe en experimentele orgel- en kerkmuziek.

Text Example

advertentie 

Gerd Zacher werd in 1929 geboren in Meppen. Hij studeerde compositie bij Günter Bialas in Detmold, directie bij Kurt Thomas en orgel bij Hans Heintze en Michael Schneider. In Hamburg studeerde hij piano en muziektheorie bij Theodor Kaufmann.

 

Na drie jaar als cantor-organist van een Duits-evangelische kerk in Chili actief te zijn geweest, keerde hij terug naar Duitsland waar hij in Lübeck zijn examen kerkmuziek haalde. Daarna was hij kerkmusicus in Hamburg, de Evangelisch-Lutherse Landeskirche van  Sleeswijk-Holstein en in Wuppertal-Oberbarmen.

 

In 1970 kreeg hij de leiding over de Evangelische kerkmuziekafdeling van de Folkwang-Hochschule in Essen.

 

Eigentijdse muziek nam een belangrijke plaats in zijn werk al concertorganist, kerkmusicus en componist in. Zo speelde hij premières van orgelwerk van John Cage, Mauricio Kagel en György Ligeti. Ook was hij in Duitsland een van de eersten die het orgelwerk van Messiaen programmeerden.

 

Door onder meer genoemde componisten liet hij zich ook in zijn eigen werk inspireren, waarbij hij het experiment niet schuwde en in het orgelgebruik zocht naar nieuwe mogelijkheden. Zijn composities werden niet zelden uitgebracht in een grafische of verbale partituur.

 

Daarnaast publiceerde Gerd Zacher over (orgel)muziek en verschenen vele opnamen van zijn spel.