Organist en componist Gerrit Stulp (83) overleden

Op zaterdag 6 april is de Leeuwarder organist en componist Gerrit Stulp op 83-jarige leeftijd overleden. Stulp was onder meer organist van de Koepelkerk te Leeuwarden.

Text Example

advertentieGerrit Stulp werd op 13 september 1935 geboren in Huizum. Hij studeerde orgel en koordirectie in Groningen en Den Haag bij Piet Post, Wim van Beek en Nico van den Hooven. In 1963 behaalde hij het CII-diploma (uitvoerend musicus) met een speciale aantekening voor improvisatie. In 1964 won hij het Nationaal Improvisatieconcours ‘Pro Organo’ in Den Haag.

Eind jaren zestig studeerde hij compositie bij onder anderen Ton de Leeuw en volgde hij masterclasses bij Siegfried Reda. Later ging hij zich specialiseren in muziektherapie en schoolmuziek, in 1992 gevolgd door een studie muziekwetenschappen.

Gerrit Stulp is als organist verbonden geweest aan diverse kerken in Leeuwarden. Zijn eerste aanstelling kreeg in hij 1951 in de Schranskerk. Daarna werd hij organist (en cantor) van de Parkkerk, de Salvatorkerk en de Koepelkerk. Ook was hij dirigent van het ensemble Consortium Vocale Frisia en muziekrecensent bij het Friesch Dagblad.

Als componist schreef hij vooral voor koor en orgel. Zijn orgelwerken zijn veelal koraalgebonden. Zo verscheen van zijn hand onder meer een Koraalboek 150 Psalmen voor orgel (1995, elfde druk 2007)Van zijn koorwerken verscheen een groot aantal in de Friese taal. Zijn Liturgische Matthéus-Passie uit 1972 beleefde meer dan 300 uitvoeringen. Samen met Jacq. Huisman publiceerde hij in 1969  de muzieklesmethode Musica Practica voor het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs.

In 1991 werd Gerrit Stulp vanwege zijn verdiensten als musicus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In 2007 ontving hij het Draaginsigne in Goud met Briljant van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland.

Vrijdag 12 april wordt om 11.30 uur een dankdienst gehouden in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Vooraf is er vanaf 11.00 uur gelegenheid voor condoleance. Gerrit Stulp wordt in besloten kring begraven op de begraafplaats te Rinsumageest.

 

© 2019 fotografie Ad Fahner