Organist en componist Wolfgang Stockmeier overleden

De Duitse organist, componist, pedagoog en musicoloog Wolfgang Stockmeier is vrijdag 11 december op 83-jarige leeftijd overleden. Dat werd afgelopen maandag bekend gemaakt.

Text Example

advertentie 

Wolfgang Stockmeier werd op 13 december 1931 geboren in Essen. Hij studeerde school- en kerkmuziek en compositie aan de Hochschule für Musik in Keulen. Daarna studeerde hij musicologie, germanistiek en filosofie aan de Universiteit van Keulen, waar hij promoveerde tot doctor in de filosofie.

 

Na in Essen in het hoger onderwijs te hebben gewerkt, werd Stockmeier in 1960 docent orgel, orgelimprovisatie en muziektheorie aan de Keulse Musikhochschule, twee jaar later gevolgd door een professoraat. Vanaf 1974 had hij de leiding van de opleiding voor protestantse kerkmuziek. Behalve in Keulen doceerde hij ook aan de kerkmuziekopleidingen in Düsseldorf en Herford. In 1990 werd hij plaatsvervangend rector van de Keulse muziekhogeschool waar hij vier jaar later afscheid nam.

 

Stockmeier gaf wereldwijd vele concerten en lezingen. Daarnaast nam hij regelmatig plaats in de jury van concoursen. Er verschenen meer dan 150 opnamen van zijn spel, onder andere met integrale uitvoeringen van het werk van Bach, werk van Krebs, Liszt, Reger, Rheinberger en eigen composities. Voor zijn opnamen van Widors Achtste Symphonie en het werk van Karg-Elert (waarvoor hij een lans brak) ontving hij de Deutscher Schallplattenpreis.

 

Als componist schreef Wolfgang Stockmeier meer dan driehonderd werken voor verschillende bezettingen, van orgelmuziek tot kamermuziek, orkestmuziek en opera. Zijn kerkmuziek wordt wel gezien als zeer representatief voor de Duitse protestantse kerkmuziek van de twintigste eeuw. Naast zijn eigen eigen werk verzorgde hij ook (her)uitgaven van werk van andere componisten en schreef hij stijlgetrouwe voltooiingen van overgeleverde fragmenten van werk van onder anderen Bach, Mozart en Walther. Van zijn hand verscheen tevens een groot aantal musicologische publicaties, veelal over romantische en nieuwe kerkmuziek.

 

De uitvaart van Wolfgang Stockmeier vindt zaterdag 19 december plaats vanuit de Alte Kirche in Velbert-Langenberg.