Organist en orgelbouwer Klaas Veltman overleden

klaas veltman organist

Op zaterdag 15 oktober is organist en orgelbouwer Klaas Veltman overleden. Veltman was organist van de Lutherse Kerk in Rotterdam en orgelbouwer bij de firma Van Eeken te Herwijnen. 

Klaas Veltman werd op 3 december 1953 geboren in Winsum, in de provincie waar hij opgroeide tussen de historische orgels: Groningen. Op het Schnitger-orgel van de Der Aa-kerk in Groningen ontving hij zijn eerste orgellessen van Johan van Meurs.

Eind jaren zeventig studeerde hij orgel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium onder Nico van den Hooven en Jan Welmers. Daar behaalde hij de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus.

Zes jaar zong hij in het koor van de Groningse Bachvereniging onder leiding van Johan van der Meer. Die periode heeft hem voor zijn latere werk als organist en orgelbouwer richting gegeven. ‘Dat expressieve wilde ik ook in mijn spel leggen en in de klank van de orgels behouden – want in veel oude orgels zit nog een geweldige open klank, heel vrij, verfijnd en zingend. Die wordt helaas te vaak weggerestaureerd: óf te grof, óf te benepen’, zei hij in maart van dit jaar nog in een interview met de Volkskrant. ‘Ik streef naar wat ik noem: het vertellende spel’.

Als orgelstemmer en intonateur werkte Klaas Veltman bij de firma Van Eeken in Herwijnen. Hij was als organist verbonden aan de Andreaskerk van de Lutherse Gemeente te Rotterdam.

Klaas Veltman overleed afgelopen zaterdag na een ernstige ziekte. Hij werd 62 jaar.

Maandag 24 oktober wordt om 11.15 uur een afscheidsbijeenkomst gehouden in de Andreaskerk te Rotterdam. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren, waarna de begrafenis in besloten kring zal plaatsvinden.

 

© 2016 fotografie Marijn Scheeres

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.