Organist Haite van der Schaaf overleden

haite van der schaaf

Op dinsdag 24 mei is organist Haite van der Schaaf overleden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Van der Schaaf werd 89 jaar. 

Text Example

advertentieHaite van der Schaaf volgde zijn eerste orgellessen bij Hessel de Vries, organist van de Muiderkerk te Amsterdam. Bij Jacob Bijster volgde hij de vooropleiding aan het conservatorium om in 1948 cum laude af te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam.

Van der Schaaf was als docent verbonden aan de Muziekschool van Bussum en later aan de Verenigde Muzieklycea te Hilversum. Daarnaast had hij een privé-lespraktijk.

Concertorganist
Als concertorganist trad Haite van der Schaaf niet alleen op in eigen land maar ook in Engeland, Duitsland, Zweden en Polen. In de jaren 50 was hij een van de eersten die orgelseries bracht met muziek uit de renaissance en de barok, zoals onder meer op het transeptorgel van de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Zo’n twee decennia was Van der Schaaf te beluisteren tijdens de zomerse orgeltochten in Noord-Holland.

Radio
Voor de NCRV en de AVRO was hij redacteur van radioseries waaraan bekende organisten meewerkten. Zelf werd zijn spel ook voor de omroepmicrofoon vastgelegd. Zo nam hij voor de EO in 1992 een radioserie op orgels in Polen op. Poolse orgelmuziek kon al vanaf de jaren zestig op zijn belangstelling rekenen. Hij zou er ook regelmatig concerteren. Van zijn spel verscheen ook een aantal platen en cd’s.

Bij uitgeverij Ars Nova verschenen enkele psalmbewerkingen van zijn hand.

Uitvaart
De uitvaartplechtigheid wordt op woensdag 1 juni om 14.00 uur gehouden in de Westerkerk te Amsterdam.

© 2016 foto Elly Kooiman