Organist Hans Haselböck (93) overleden

hans haselböck
Hans Haselböck | foto Dick Sanderman

De Oostenrijkse organist, orgeldocent en kerkmusicus Hans Haselböck is in de nacht van 19 op 20 oktober 2021 op 93-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon Martin Haselböck heeft dat vandaag bekendgemaakt. 

Text Example

advertentieHaselböck was een van de meest vooraanstaande kerkmusici in de Duitstalige wereld. Internationaal genoot hij aanzien als concertorganist, improvisator en jurylid bij orgelconcoursen. 

Hans Haselböck werd op 28 juli 1928 geboren in Nesselstauden (Neder-Oostenrijk). Vanaf 1947 studeerde hij kerkmuziek aan het conservatorium van Wenen. Daarnaast studeerde hij klassieke filologie en germanistiek en Duitse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Wenen, waar hij in 1953 zijn doctoraat behaalde.

In 1949 werd hij organist van de Dominikanenkirche in Wenen, een functie die hij meer dan 65 jaar vervulde. 

Haselböck mocht in 1960 het Internationaal Improvisatieconcours in Haarlem voor het derde opeenvolgende jaar op als eersteprijswinnaar op zijn naam zetten. In 1961 ontving hij de cultuurprijs van de deelstaat Neder-Oostenrijk. In 1964 en 1967 behaalde hij de eerste prijs van het Unda Festival voor Compositie in Sevilla.

Vanaf 1960 was Hans Haselböck verbonden aan de Musikhochschule te Wenen. Daar stond hij van 1963 tot 1987 aan het hoofd van de afdeling kerkmuziek. In 1972 werd hij benoemd tot hoogleraar orgel en improvisatie. Daarnaast was hij van 1985 tot 1990 plaatsvervangend rector.

Haselböck trad veelvuldig op als internationaal concertorganist en improvisator, zowel in Europa als in de Verenigde Staten en Japan. Ook werd hij veel gevraagd als gastdocent, voor masterclasses en als jurylid bij orgelconcoursen, in het bijzonder waar het improvisatie betrof.

Ook was hij actief als componist, uitgever en orgeladviseur.