Organist Jan Brandwijk (85) overleden

organist jan brandwijk

In de vroege ochtend van 25 oktober is de Rotterdamse organist Jan Brandwijk overleden. Hij was organist in diverse kerken in de Maasstad. Daarnaast trad hij ook op als concertorganist.

Text Example

advertentieJan A. Brandwijk werd geboren op 19 juni 1932 te Rotterdam. Zijn eerste orgelonderricht ontving hij op vijfjarige leeftijd van zijn vader die organist was in Rotterdam-Charlois. Na verdere orgel- en pianolessen aan de muziekschool studeerde hij orgel bij Piet van der Kerkhoff, piano bij A. van de Rosière en klavecimbel bij Janny van Wering aan het Rotterdams Conservatorium. Brandwijk behaalde daar in korte tijd zijn diploma’s. In 1958 was hij finalist bij het Bach-orgelconcours in Gent.

Jan Brandwijk was als organist verbonden aan de Duyststraatkerk, de Maranathakerk, de Salvatorkerk en aan de Verrijzeniskerk in Rotterdam. Als concertorganist trad hij op in binnen- en buitenland. Hij ontving veel waardering voor zijn improvisatietalent. Ook was hij dirigent van diverse koren.

Als leraar was hij vanaf 1963 verbonden aan verschillende muziekscholen en aan de Rotterdamse muziek-MAVO. Ook verzorgde hij examenvragen en exameneisen. Hij was actief als jurylid van diverse concoursen. Onder zijn leerlingen bevinden zich bekende organisten als Wout van Andel, Jan van Westenbrugge en Arjan Breukhoven.

Voor de omroepen NCRV en AVRO verzorgde Brandwijk jarenlang orgelbespelingen. Zo gebruikte het radioprogramma ‘In de notendop’ lange tijd als openingstune de Sonata di Chiesa van Andriessen gespeeld door Jan Brandwijk.

In 1991 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de muziekwereld.

Jan Brandwijk werd 85 jaar. De uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden.