Organist Jozef Sluys (78) overleden

jozef sluys

In de ochtend van zondag 15 maart is de Belgische organist Jozef Sluys op 78-jarige leeftijd in Halle overleden. Hij genoot bekendheid als concertorganist en was meer dan veertig jaar verbonden aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.

Text Example

advertentie 

Jozef Sluys werd op 22 oktober 1936 geboren in Gaasbeek (Lennik). Hij studeerde aan het Lemmensinstituut in Leuven. In 1963 won hij de Internationale J.S. Bach in Gent. Sluys maakte daarna als concertorganist een internationale carrière die hem tot over de Europese grenzen bracht. Belgische orgelmuziek verscheen daarbij niet alleen op zijn concertprogramma’s, hij nam het ook op plaat en cd op.

 

Een langspeelplaat met werk van Lemmens leverde hem in 1973 de Prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers op. In 2000 werd hem door de Unie van Belgische Componisten een prijs toegekend voor zijn inzet voor Belgische componisten.

 

In 2012 nam Jozef Sluys afscheid als organist van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in de Belgische hoofdstad. Hij was er sinds 1971 aan verbonden, nadat hij eerst organistenposten vervulde in de Civitas Dei-kerk op de Wereldtentoonstelling in Brussel en de Sint-Pieterskerk te Jette.

 

Sluys was als concertorganisator betrokken bij de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van O.L. Vrouw-Lombeek. Hij was oprichter en tot 1995 directeur van de Rijksmuziekacademie van Schaarbeek. Daarnaast was hij een aantal jaren docent orgel aan het Lemmensinstituut.

 

In juli 2009 werd hem door Koning Albert II de adellijke titel van Ridder toegekend. In 2011 werd hij de eerste Ereburger van Sint-Pieters-Leeuw en in 2012 Ridder in de Orde van de Heilige Paus Sylvester.