Organist Koos Damman (85) overleden

koos damman

Op zaterdag 27 januari 2024 is organist Koos Damman op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was 63 jaar cantor-organist van de Grote Kerk in Muiden.

Text Example

advertentieKoos Damman werd op 14 maart 1938 geboren in Amsterdam. Zijn vader gaf hem zijn eerste orgellessen, waarna hij zijn studie voortzette met privélessen bij Haite van der Schaaf. Hij studeerde orgel en muziektheorie bij Thijs Kramer en harmonieleer en contrapunt bij Rutger van Mazijk. 

Na het behalen van het Staatsexamen orgel studeerde hij aan het conservatorium bij Hans van Nieuwkoop en behaalde hij in 1976 en 1979 de diploma’s orgel en kerkmuziek. Aan het Hilversums conservatorium studeerde hij elektronisch orgel, synthesizer en theaterorgel bij onder anderen Emile Simonis en Bernard Drukker. Later volgend hij nog masterclasses bij Ton Koopman, Ewald Kooiman en Bernard Foccroulle.

In 1961 werd Damman cantor-organist van de Grote of Sint-Nicolaaskerk te Muiden, waar hij 63 jaar actief was.

Damman was jarenlang docent aan muziekscholen in Woerden en Bussum. Daarnaast was hij dirigent van verschillende oratoriumverenigingen en christelijk gemengde koren. Regelmatig gaf hij ook orgelconcerten.

Koos Damman bleef nog tot op hoge leeftijd organist van de Grote Kerk in Muiden. Op 27 december vorig jaar speelde hij er zijn laatste dienst, waarna hij vanwege ziekte moest stoppen. Precies een maand later overleed hij. Op vrijdag 2 februari vond de afscheidsdienst plaats in de Grote Kerk.