Organist Leen Schippers (81) overleden

Zaterdag 14 juli is organist Leen Schippers in zijn woonplaats Lisserbroek overleden. Schippers genoot in protestantse kring vooral bekendheid door de vele psalmbewerkingen die van zijn hand verschenen.

Text Example

advertentieLeen Schippers genoot zijn eerste orgellessen van de heer A.P. Balkenende. Later volgde hij een tiental jaren orgelonderricht bij Wim van der Panne. Muziektheorie volgde hij gedurende twee jaar bij Paul Chr. van Westering.

Tot een vaste aanstelling als organist is het nooit gekomen. Wel was Schippers invaller en organist bij rouw- en trouwdiensten. In zijn jongere jaren gaf hij ook enkele orgelconcerten en maakte hij een aantal plaatopnamen (o.a. in Hasselt en de Lutherse Kerk in Den Haag). Hij zou zich later vooral toeleggen op het schrijven van koraalbewerkingen en het geven van orgellessen. Dat deed hij voornamelijk naast zijn werk, eerst in de agrarische sector, later bij een uitgeverij van wenskaarten.

Als docent was Schippers vele tientallen jaren actief in met name de regio Haarlemmermeer. Waarschijnlijk enkele honderden leerlingen hebben les van hem gehad.

De meer dan veertig bundels met koraalbewerkingen die van Leen Schippers werden uitgebracht bezorgden hem zijn grootste bekendheid. Op menig lessenaar in kerk of huis binnen de gereformeerde gezindte is een of meer van zijn uitgaven te vinden. Zijn bewerkingen kenmerken zich door eenvoud en een romantisch geïnspireerd, toegankelijk idioom. In 2003 verscheen zijn Koraalboek over de 150 Psalmen.

Leen Schippers werd 81 jaar.

 

© beeld Cor van Dijk, Cantique