Organist René Saorgin overleden

rené saorgin

De Franse organist René Saorgin is op donderdag 17 december overleden. Soargin, lange tijd organist in Nice en de kathedraal van Monaco, speelde een belangrijke rol in de herwaardering van oude orgelmuziek en historische orgels in Frankrijk. 

Text Example

advertentie 

Saorgin werd op 21 oktober 1928 geboren in Cannes. Hij studeerde bij onder anderen Maurice Duruflé en Fernando Germani. Van 1954 tot 1996 doceeerde hij orgel aan het conservatorium van Nice. In diezelfde stad was hij van 1954 tot 1984 organist van de Saint-Jean-Baptiste. Van 1969 tot 1971 was hij directeur van het conservatorium van Ajaccio op het eiland Corsica. In 1984 werd hij benoemd tot titularis van de kathedraal van Monaco, een post die hij bekleedde tot 2005.

 

Oude muziek

Vanaf de jaren 60 bouwde Saorgin een omvangrijke discografie op, voornamelijk bij het label Harmonia Mundi. De nadruk lag daarbij vooral op oude muziek, met onder meer werk van Frescobaldi, Muffat, Bach en een Buxtehude-integrale op historische orgels (onder andere in Alkmaar en Zwolle). Maar ook (vroeg-)romantische muziek schuwde hij niet met opnamen van werk van Franck, Padre Davide da Bergamo en Lefébure-Wély.

 

Monumentenzorg

René Saorgin was jarenlang lid van de orgelsectie van de Franse commissie voor monumentenzorg te Parijs. Tijdens zijn zittingsperiode droeg bij bij aan de herontdekking en restauratie van menig historisch orgel, waarvoor hij met name zijn grote kennis van het orgelerfgoed van Zuidoost-Frankrijk inzette.

 

René Saorgin overleed na een kort ziekbed. Hij werd 87 jaar.