Organist Simon Johnson van St. Paul’s naar Westminster Cathedral

© beeld simonjohnsonmusician.com

Simon Johnson gaat in september aan de slag als master of music van Westminster Cathedral in Londen. Hij neemt daarmee afscheid van St. Paul’s Cathedral in de Britse hoofdstad waar hij momenteel organist en assistent director of music is.

Text Example

advertentieJohnson behoort tot de top van kerkmusici in Groot-Brittannië en geniet een internationale reputatie als concertorganist. Voor hij in 2008 in St. Paul’s Cathedral werd aangesteld was hij director of music van All Saints’ Church in Northampton en later assistant master of music van St. Albans Cathedral.

Roerig

De benoeming van Simon Johnson volgt op twee roerige jaren voor de kerkmuziek en de koorschool van Westminster Cathedral. In 2019 werd besloten om de koorjongens van de kostschool voortaan van vrijdagmiddag tot zondagmorgen voor de mis naar huis te laten gaan. Samen andere aanpassingen aan het tijdschema van het koor stuitte dat op tegenstand, omdat het de hoogstaande kwaliteit van het koor zou ondermijnen.

Onder de tegenstanders was de vorige master of music, Martin Baker, die daarom per 31 december 2019 na twintig jaar ontslag nam. Als gevolg van corona kwamen de activiteiten van het koor en de koorschool in het afgelopen jaar ook nog eens op een laag pitje te staan.

Voetsporen

Simon Johnson krijgt 1 september 2021 de leiding over het koor en de kerkmuziek in de rooms-katholieke kathedraal. Hij treedt daarmee in de voetsporen van bekende namen als Colin Mawby, Stephen Cleobury, David Hill en James O’Donnell. Zij hebben het in 1901 opgerichte koor tot internationale hoogte gebracht. Het repertoire omvat naast muziek uit de katholieke traditie (Gregoriaans en polyfonie) ook anglicaanse kerkmuziek.

Als organist heeft Johnson de beschikking over het Willis-hoofdorgel (70/IVP) uit 1920 en het koororgel van T.C. Lewis (21/IIP) uit 1910.