Organist Thomas Trotter ontvangt The Queen’s Medal for Music 2020

De Engelse Concertorganist Thomas Trotter ontvangt The Queen’s Medal for Music 2020. De onderscheiding door de Britse vorstin wordt jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het muziekleven in Groot-Brittannië.

Text Example

advertentie‘De medaille van dit jaar is een eerbetoon aan een wereldberoemde organist die zoveel heeft gedaan om de wereld van dit fantastische instrument te verbreden en te verfrissen. De reguliere concertserie dit Thomas Trotter gedurende vier decennia als stadsorganist van Birmingham houdt is een inspirerend voorbeeld van burgerbetrokkenheid voor alle uitvoerende musici’, aldus Judith Weir, Master of the Queen’s Music en voorzitter van de jury.

Thomas Trotter (*1957) is een gevierd internationaal concertorganist. Sinds 1983 is hij stadsorganist van Birmingham en Visiting Fellow in Organ Studies aan het Royal Northern College of Music.

Al eerder ontving hij erkenning voor zijn werk. Zo kende de Royal Philharmonic Society hem in 2011 de Instrumentalist Award toe en riep de afdeling New York City van het American Guild of Organists hem in 2012 uit tot International Performer of the Year. In 2016 ontving hij de Royal College of Organists Medal, de hoogste onderscheiding van dit instituut.

The Queen’s Medal for Music wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt op de feestdag van St. Caecilia, patroonheilige van muziek. Thomas Trotter is de zestiende die de medaille mag ontvangen. Onder anderen de dirigenten Sir Charles Mackerras en Sir Collin Davis, componist Judith Weir, pianist Imogen Cooper en het National Youth Orchestra of Great Britain gingen hem voor.