Organist Wijnand van de Pol (78) overleden

wijnand van de pol

Op zaterdag 19 november is organist, dirigent en docent Wijnand van de Pol in zijn woonplaats Amelia in Italië overleden. Dat maakte de website Organi & Organisti bekend. Van de Pol was al vele jaren actief in Italië waar hij zich onder meer inzette voor het Italiaanse historische orgelerfgoed.

Text Example

advertentieWijnand van de Pol werd op 14 februari 1938 geboren in Alkmaar. In Nederland studeerde hij piano, orgel en klavecimbel. In 1957 vertrok hij naar Italië om zijn studie te vervolgen bij Fernando Germani aan het Conservatorio ‘S. Cecilia’ in Rome. Na zijn afstuderen in 1962 volgde hij masterclasse bij Helmuth Rilling, Alan Curtis, Luigi F. Tagliavini and André Marchal.

In 1960 werd Van de Pol benoemd tot organist-dirigent van de Anglicaanse All Saints Church in Rome. Als koordirigent gaf hij ook leiding aan de Chorale Amerina te Amelia en het internationale koor The New Chamber Singers te Rome.

Met zijn koren en als organist gaf hij optredens door heel Europa en Noord-Amerika. Als jurylid werd hij voor vele international concoursen gevraag. Ook gaf hij veelvuldig zomercursussen en masterclasses.

Wijnand van de Pol doceerde orgel aan het Conservatorium van Perugia. Ook was hij gastdocent aan de Academia Baltica in Gdansk en van 1999 tot 2001 aan de Royal Academy of Music in Londen.

Van de Pol zette zich op vele wijzen in voor met name het behoud en de restauratie van historische orgels in Italië. Hij was honorair inspecteur van het Italiaanse Ministerie van Cultureel Erfgoed voor historische orgels in Umbrië. In die hoedanigheid begeleidde hij menig restauratie. Daarnaast trad hij op als adviseur bij de bouw van een aantal nieuwe orgels.

Ook bestuurlijk was Wijnand van de Pol actief in de Italiaanse orgelwereld. In 2006 werd hij benoemd tot ere-lid van de Italiaanse Vereniging van Kerkorganisten.