Organiste Elly Kooiman (77) overleden

Vrijdag 26 augustus is organiste Elly Kooiman op 77-jarige leeftijd overleden.

Text Example

advertentieElly Kooiman werd op 24 juni 1945 geboren in Amsterdam. Als achtjarige kreeg zij haar eerste orgellessen van Haite van der Schaaf. Daarna ging zij orgel studeren bij Piet Kee aan het Muzieklyceum te Amsterdam, bij Marie-Claire Alain en bij Anton Heiller aan de Weense Hochschule für Musik.

In Wenen rondde zij haar studie in 1972 af met het behalen van haar concertdiploma met onderscheiding. In dat jaar werd haar orgelstudie in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem bekroond met de Prix d’Excellence. In 1972 werd zij tweede tijdens het orgelconcours van Kiel, een jaar later werd zij eerste in Bologna.

Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeerde Kooiman van 1975 tot 1977 klavecimbel bij Gustav Leonhardt. In 1978 behaalde zij zowel het diploma protestantse als katholieke kerkmuziek. Datzelfde jaar nog werd zij aangesteld als orgeldocent aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Kooiman bleef daar tot 1990 actief. 

Haar studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht rondde zij in 1990 af met het doctoraalexamen.

Elly Kooiman trad als concertorganist op in vele Europese landen en de Verenigde Staten. Van haar spel zijn diverse radio- en televisieopnamen gemaakt.

De uitvaart vindt plaats op zaterdag 3 september. Voorafgaand is er om 11.30 uur een bijeenkomst in de aula van begraafplaats Selwerderhof, Iepenlaan 204 in Groningen. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren.

Zie ook ellykooiman.com